Jouw verouderde software: van olietanker naar speedboat

door | mei 12, 2022 | Blog

Meer en meer organisaties met verouderde software zijn op zoek naar flexibele en toekomstbestendige oplossingen voor een wereld die met de dag verandert. Medewerkers, leveranciers en klanten vragen steeds meer van organisaties. Maar hoe moderniseer je dan je systeem van twintig jaar oud zonder risico? Hoe pak je dat zo effectief mogelijk aan? We vertellen je dit allemaal in deze blog!

De uitdaging

Verouderde software, ook wel legacy software genoemd, bestaat vaak uit één of meer systemen die de business draaiende houden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ERP- en CRM-systemen. Deze systemen zijn gebaseerd op verouderde technologie van soms wel twintig tot veertig jaar oud. Voor de gebruikers werkt het systeem vaak nog, maar er komen steeds meer gebreken naar boven waardoor jouw team van schaarse developers steeds meer tijd kwijt is aan het onderhouden hiervan, met de bijbehorende kosten en frustraties.

Dit remt de innovatie en maakt jou als bedrijf afhankelijk van developers met de benodigde kennis. Wat nou als jouw ICT-manager met pensioen gaat? Daarnaast kan het erg frustrerend zijn voor medewerkers. Wanneer je als organisatie wilt innoveren, dan moet je deze verouderde software vernieuwen zonder dat de eindgebruiker hier last van ondervindt. Zulke projecten kunnen maanden, zo niet jaren in beslag nemen en kunnen voor bedrijven voelen als een soort openhartoperatie.

Wat kun je doen?

Om te voorkomen dat je gevangen wordt in je eigen software zijn er verschillende software-oplossingen op de markt. Eén van de oplossingen die aansluit op deze uitdaging is low-code. Dit is een techniek om tot wel tien keer sneller bedrijfskritische applicaties te ontwikkelen waarbij het risico een stuk lager is. Low-code platformen zijn ook makkelijk te koppelen met nieuwe applicaties in één omgeving.

Doordat deze koppeling een stuk makkelijker wordt gemaakt kun je al jouw eigen oplossingen bouwen met één platform. Hierdoor wordt jouw bedrijf wendbaarder en beter schaalbaar in een tijd die hierom vraagt! Jouw IT-landschap blijft dus goed beheersbaar en voorspelbaar tegen lage kosten.

Een andere oplossing is een standaardpakket of meerdere standaardpakketten. Je schaft één of meer van deze softwarepakketten aan voor jouw organisatie en richt deze (vaak zelf) in. Het grootste verschil tussen standaard- en maatwerksoftware (zoals low-code) is dat standaardsoftware al op de markt is en maatwerksoftware speciaal voor jouw bedrijf ontwikkeld wordt.  Het nadeel is dan ook direct dat standaardsoftware van voorgedefinieerde processen uitgaat en dat deze niet noodzakelijkerwijs passen bij jouw bedrijf. Hiermee mis je als bedrijf functionaliteiten en flexibiliteit.

Met de geschetste uitdaging geloven wij dat low-code maatwerk software de beste oplossing is wanneer je als bedrijf flexibel en schaalbaar wilt zijn.

Hoe werkt low-code?

Low-code is een vorm van softwareontwikkeling dat vooral gericht is op het visueel ontwerpen van applicaties, ook wel ‘drag and drop’. Bij low-code maakt men gebruik van een grafische gebruikersomgeving (GUI) en het instellen van configuraties, in plaats van het schrijven van traditionele computercode. Toch is er wel meer flexibiliteit met code ten opzichte van ‘no-code’. 

Met low-code-ontwikkeling kan het proces van softwareontwikkeling worden versneld omdat applicaties worden opgebouwd uit visuele blokken (met een visuele programmeertaal of VPL). Het blijft mogelijk voor ontwikkelaars om handgeschreven code in te voegen.

Er is een verschil tussen no-code en low-code. Low-code vraagt om meer technische kennis voor het schrijven van (kleine stukjes) code ten opzichte van no-code. Maar geen miljoenen regels code zoals met traditionele softwareontwikkeling. No-code valt ook onder de term ‘citizen development’. Dit houdt in dat gewone burgers met no-code applicaties kunnen ontwikkelen.

Wat brengt low-code voor jouw organisatie?

Nu je wat meer te weten bent gekomen over de uitdagingen en de oplossingen hiervoor zetten we de voordelen van low-code graag op een rijtje:

  • Je kunt al jouw oplossingen in één enkel platform ontwikkelen.
  • Je bent als bedrijf wendbaar doordat processen snel worden ingericht en snel verbeterd kunnen worden.
  • Als bedrijf kun je sneller op- en afschalen.
  • Voorkom uit de hand gelopen kosten en planningen.
  • De business wordt beter betrokken bij het ontwikkelproces doordat low-code visueel is ingericht. Hierdoor ontstaat een betere communicatie tussen IT-afdelingen en de business.

Welke partijen zijn relevant voor jou?

Er zijn een aantal bekende spelers op het gebied van low-code. Elke speler heeft zijn eigen kwaliteiten. Sommigen richten zich specifiek op de core systemen. Andere partijen bouwen low-code platformen gericht op grote bedrijven en markten. Zie hieronder een aantal partijen die jou verder kunnen helpen:

Low-code partijen

Conclusie

Wanneer je als bedrijf zoekende bent naar flexibele en toekomstbestendige oplossingen voor bedrijfskritische maatwerksoftware, overweeg dan low-code softwareontwikkeling. Gebruik deze techniek om jouw bedrijf toekomstbestendig, schaalbaar en flexibel te maken. Want we leven nou eenmaal in een tijd die hierom vraagt.

Heb je meer vragen over low-code en maatwerksoftwareontwikkeling? Of ben je geïnteresseerd om een voorstel te ontvangen? Wij zijn Thinkwise-partner en ontwikkelen samen met onze klanten low-code applicaties die hen enorm veel tijd en geld besparen!

Vragen? Neem gerust contact op!

Hoe (juiste) software jouw business redt.

Hoe (juiste) software jouw business redt.

In deze PDF laten we je zien dat software een grote positieve bijdrage kan hebben aan jouw organisatie. 

-

Je download begint direct