Vernieuwen bedrijfssoftware

door | sep 6, 2021 | Blog

De wereld verandert in een rap tempo, bedrijven worden uit de grond gestampt, het milieu begint steeds meer prioriteit te krijgen en technieken veranderen in een razend tempo. Dit merken wij ook bij het implementeren van software, de markt is altijd in beweging en bedrijven willen groeien.

Met het effectief inrichten van de bedrijfssoftware kunnen bedrijven enorme kosten besparen door bedrijfsprocessen te automatiseren of efficiënter te maken. Ook kunnen klanten beter geholpen worden wanneer het proces feilloos loopt. Veel bedrijven werken nog met legacy software. Hieronder vertellen wij wat legacy software is, en waarom jij nieuwe software als serieuze overweging moet nemen.

Legacy software

Legacy software is een term dat vaak wordt gebruikt binnen de IT-wereld. Het is eigenlijk een ander woord voor verouderde software of verouderde technologie. Dit betekent niet dat de software niet meer werkt, het voldoet nog steeds aan de wensen van de gebruiker. Echter brengt het veel kosten met zich mee wanneer er constant onderdelen van het systeem net niet lekker werken of niet doen wat jij wil dat ze doen.

Het vervangen van deze legacy software is geen piece of cake, toch moet je in actie komen om te voorkomen dat je bedrijf straks nieuwe software moet implementeren onder tijdsdruk. Veel bedrijven wachten te lang om een nieuw systeem of nieuwe systemen te implementeren. Wanneer je onder tijdsdruk een nieuw systeem moet implementeren ben je eigenlijk al te laat! Denkpatronen of een bepaalde werkwijze in het huidige systeem moeten eerst worden weggenomen voordat er met nieuwe software begonnen kan worden. Dit kost veel tijd, en de beste tijd om te beginnen is vandaag.

Waarom zou je überhaupt je systeem vervangen?

Nu je een idee hebt wat legacy software eigenlijk is heb je misschien de vraag: waarom zou ik het systeem moeten vervangen, het werkt toch? Ja dat klopt, het werkt nog wel. Toch leg ik je hieronder uit waarom het vervangen belangrijk is.

  1. Je wilt niet te veel terrein verliezen aan concurrentie

Klanten in elke branche verlangen dat jouw bedrijf gebruik maakt van de laatste technologie voor snellere leveringen, betrouwbare leveringen, transparantie en duidelijkheid. Wanneer jouw concurrentie hiermee aan de slag gaat doormiddel van nieuwe software en jij blijft hangen in legacy software ga je op den duur dus terrein verliezen in jouw marktaandeel.

  1. Je bent onderdeel van de digitale keten in jouw branche

Als bedrijf ben je misschien afhankelijk van de inkoop en aanvoer van grondstoffen of halffabricaten. Dan werk je met een inkoopsysteem dat communiceert met de systemen van jouw leverancier en jouw eigen systemen. Dit is eigenlijk de gegevensuitwisseling tussen jouw systemen en die van jouw klanten of inkooppartners. Door de integratie en communicatie van al deze systemen moeten interne bedrijfssystemen worden aangepast. Ook hier passen bedrijven vaak hun huidige systeem een beetje aan waardoor de vernieuwing wordt uitgesteld om kosten te besparen.

  1. Proactief sturen van bedrijfsprocessen

Om proactief te moeten bijsturen is het zaak om jouw software beschikt over real-time analyses en dashboards. Deze geven een goed inzicht in de prestaties van jouw bedrijf en hiermee kunnen rapportages voor het managementteam worden opgesteld. Om dit te realiseren moet de software nauw verbonden zijn met de bedrijfssystemen. Legacy software is hier vaak ongeschikt voor en dus blijf je hangen in het oude. Voor het proactief kunnen sturen van jouw bedrijfsvoering is dus moderne software nodig.

  1. Nieuwe software vergroot de waarde van jouw bedrijf

Vandaag de dag zijn softwaresystemen van groot belang voor jouw bedrijf. In de toekomst zal dit belang alleen maar groter worden wanneer meer branches of bedrijven met elkaar gaan integreren. Het investeren in nieuwe software zal lonen. Goed geoptimaliseerde software vertaalt zich naar een positief bedrijfsresultaat. Dit omdat jouw werknemers hierdoor beter hun werk kunnen doen en werkprocessen geoptimaliseerd of geautomatiseerd kunnen worden. Vasthouden aan legacy software zal op termijn een negatief effect hebben op jouw bedrijf, personeel, processen en marktaandeel.

Software up-to-date houden

Software is om de 5 tot 10 jaar eigenlijk aan vervanging toe. Dit is ook direct het probleem want hiermee bouw je telkens je eigen technische gevangenis.

Gelukkig zijn er vandaag de dag genoeg oplossingen om jouw software niet telkens te hoeven vervangen. Maatwerk software kan bijvoorbeeld voor jouw bedrijf werken. Hiermee kun je bedrijfssystemen met elkaar gaan koppelen of kan een leverancier van maatwerk software nieuwe software ontwikkelen dat exact op jouw bedrijf en processen is aangesloten. Ook bestaat er een techniek genaamd low-code. Dit is kort gezegd het bouwen van modellen in een visual builder. Hier komt weinig tot geen codering aan te pas, is makkelijk aan te passen en is veel sneller te implementeren. Low-code kan tot wel 10 keer sneller gerealiseerd worden omdat je geen miljoenen regels aan code hoeft te schrijven maar simpelweg modellen bouwt en deze op elkaar aan sluit. Daarnaast is het flexibel aanpasbaar op jouw proces- en/of organisatieverandering. Onze partner Thinkwise bijvoorbeeld. Zij streven naar een wereld zonder legacy software. De low-code oplossingen zijn altijd en overal real-time beschikbaar en verouderen niet.

Conclusie

Wij geloven erin dat softwaresystemen de kern zijn van jouw organisatie. Je kunt dan ook niet meer zonder. Het is enorm zonde wanneer je telkens tijd, en geld kwijt bent aan je huidige legacy systeem dat op den duur niet meer kan meedraaien met jouw bedrijf of niet meer voldoet aan de behoefte van jouw klanten. Kijk daarom goed naar jouw huidige situatie en hoe je als bedrijf verder wilt komen door het gebruik van software.

Vragen? Neem gerust contact op!

Hoe (juiste) software jouw business redt.

Hoe (juiste) software jouw business redt.

In deze PDF laten we je zien dat software een grote positieve bijdrage kan hebben aan jouw organisatie. 

-

Je download begint direct