Software as a Service

door | sep 7, 2021 | Blog

De term SaaS is mogelijk wel bekend als je een beetje uit de IT-wereld komt. Voor de meeste mensen is de term SaaS echter niet volledig bekend. SaaS staat voor Software as a Service. In deze blog leg ik jou precies uit wat SaaS inhoudt, wat het doet en wat de voordelen zijn.

Wat is SaaS?

SaaS of volledig uitgetypt Software as a Service is software dat aangeboden wordt als een onlinedienst. Het idee van SaaS is dat de gebruiker de software niet zelf hoeft aan te schaffen. Feitelijk is hier een transitie van het kopen van een pakket naar het leveren van een dienst. In onze blog over MaaS zie je een soortgelijke transitie.

SaaS is één van de drie vormen van ‘cloud computing’. Dit woord vind je tevens weer terug in onze andere blog: werken in de cloud. De overige twee vormen zijn: Infrastructure as a Service (IaaS) en Platform as a Service (PaaS). SaaS is echter de meest populaire vorm van ‘cloud computing’. De definitie van Cloud Computing is: via het internet op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens.

SaaS wordt vaak aangeboden als een online abonnement waar er periodiek wordt betaald, afhankelijk van het aantal gebruikers. De SaaS aanbieder is verantwoordelijk voor het beheer van de aangeboden software en applicaties. Bedrijven die werken met SaaS hoeven dus zelf geen software aan te schaffen en in te richten. Via een VPN- of een internetverbinding kan de gebruiker de SaaS-dienst gebruiken, altijd en overal.

De voordelen van SaaS

Nu je een idee hebt wat SaaS inhoudt laat ik je graag een aantal voordelen zien en waarom je met SaaS aan de slag moet gaan. Hieronder lees je precies waarom SaaS voor veel bedrijven zo interessant is, en misschien ook wel voor jou!

  1. Lage kosten van de implementatie. Bij het aanschaffen van een lokaal pakket moet je deze zelf inrichten, hosten en direct betalen. Wanneer je gebruik maakt van een SaaS-oplossing betaal je maandelijks, of jaarlijks een abonnement. Hierdoor kan SaaS worden geboekt als maandelijkse uitgave en veranderen de kosten met het bedrijf mee. Krijg je meer werknemers, dan betaal je wat meer. Krimpt jouw personeelsbestand? Dan gaan de kosten voor het gebruik ook omlaag. Je kunt dus betalen per werknemer of gebruiker. 
  2. Je werkzaamheden zijn overal toegankelijk. Omdat je met SaaS in de cloud via internet of VPN werkt kunnen jouw werknemers altijd en overal toegang krijgen tot hun werkzaamheden, bestanden en meer. Zeker tijdens de corona periode was te zien dat dit een enorm voordeel met zich meebrachtt op het gebied van thuiswerken. Ook voor bedrijven werkzaam in meerdere landen is SaaS erg gunstig. SaaS kan iedereen op dezelfde manier laten werken, met dezelfde stijl en interfaces.
  3. Reguliere updates en verbeteringen. De SaaS-provider zorgt zelf voor updates, verbeteringen en bug fixes in hun platform. Hierdoor wordt jouw IT-afdeling ontzorgt en is er ruimte voor andere belangrijkere zaken.
  4. Beveiliging is goed geregeld. Bij de SaaS-providers zoals Microsoft, Salesforce en Amazon Web Services is de beveiliging een grote prioriteit. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over de bescherming van jouw data. Maak voor de afname van de dienst wel duidelijke afspraken over de beveiliging en de beschikbaarheid van de SaaS-oplossing met je leverancier.
  5. Een cloud platform schaalt makkelijk mee met jouw bedrijf. Afhankelijk van de provider kun je kiezen om te betalen per gebruiker, per level, per hoeveelheid gebruik of een vaste prijs.
  6. Servicelevel agreements. Dit zijn gedocumenteerde afspraken tussen twee of meer partijen. Samen met de provider (en eventuele derden) stem jij af op wat voor level jij service krijgt van deze provider.

Waar moet je aan denken bij het beginnen met SaaS?

Beveiliging van je gegevens

Jouw gegevens zijn belangrijk en je wilt niet dat deze op straat komen liggen, of wel? Kijk daarom goed naar de soort beveiliging die de SaaS-providers aan bieden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er in de voorwaarden staat dat gegevens gedeeld kunnen worden met derden. Kijk ook naar de reputatie van de SaaS-provider. Is er in het verleden een datalek geweest? Gaat de provider verantwoordelijk om met de data van zijn klanten? Dit zijn vragen waar je graag een antwoord op wilt hebben.

Hoe presteert het SaaS platform?

Kijk ook naar de ‘fit’ tussen de SaaS-oplossing en jouw bedrijf. Zitten alle benodigde functionaliteiten in het platform? Wat zijn de kosten die we gaan maken wanneer we platform X gaan gebruiken? Is het makkelijk genoeg om werknemers mee te laten werken? Ook kun je kijken naar wat jouw huidige maandelijkse kosten zijn met dezelfde functionaliteiten en hoeveel je kunt besparen met een SaaS-oplossing.

Beschikbaarheid van het SaaS platform

Wanneer je gebruik wilt gaan maken van een SaaS platform moet je goed letten op de voorwaarden die de provider stelt. Kijk naar de garanties die de aanbieder geeft, de mogelijkheid om ook offline te kunnen werken wanneer het internet platligt en wat er gebeurt wanneer er een storing ontstaat vanuit de aanbieder zelf.

Data importeren

Wanneer je kiest voor een SaaS-provider is het heel belangrijk dat jouw huidige- en oude data kan worden meegenomen naar het SaaS platform. Kijk vooral goed of jouw data geïmporteerd kan gaan worden naar de cloud en kijk ook hoe makkelijk, of moeilijk, dit proces is. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken of de data die wordt opgeslagen in de cloud van de gekozen oplossing ook kan worden geëxporteerd naar een ander SaaS platform.

SaaS is voor elk bedrijf, groot of klein

Met de introductie van de SaaS cloud oplossingen is het voor bedrijven in de MKB-sector en grote ondernemingen interessant geworden.

Aan de ene kant zit het MKB-segment. Deze betalen precies voor wat ze nodig hebben zonder zorgen te hebben of tijd kwijt te zijn aan het implementeren en inrichten van het systeem.

Aan de andere kant dringt het bij de grote ondernemingen door dat SaaS platformen de toekomst zijn. Met één overkoepelend platform zijn deze ondernemingen nu in staat om veel efficiënter te werken met lagere kosten en voor iedereen altijd en overal beschikbaar. Daarnaast hoeven ze niks meer zelf in te richten en kunnen ze hierdoor veel meer tijd besteden aan taken met een hogere prioriteit.

De toekomst van SaaS

Steeds meer bedrijven hebben behoefte aan real-time data, back-up mogelijkheden, grote databases en het efficiënt kunnen werken doormiddel van software. Volgens Salesforce zijn bedrijven sneller geneigd om te kiezen voor een end-to-end-oplossing. Hierdoor houden ze veel meer tijd over voor werkzaamheden die belangrijk zijn voor het bedrijf.

Volgens Gartner is in 2020 meer dan 80% van de softwareproviders overgestapt naar een SaaS-oplossing.

De wereld verschuift steeds meer op naar real-time oplossingen gebaseerd op een abonnement in plaats van het oude model van eenmalig kopen.

Vragen? Neem gerust contact op!

Hoe (juiste) software jouw business redt.

Hoe (juiste) software jouw business redt.

In deze PDF laten we je zien dat software een grote positieve bijdrage kan hebben aan jouw organisatie. 

-

Je download begint direct