Wanneer je als bedrijf aan het groeien bent komt het vaak voor dat softwarepakketten mee moeten schalen of je gebruik gaat maken van meer softwarepakketten of systemen. Hierdoor kan het zijn dat jouw softwaresystemen niet meer goed met elkaar communiceren of überhaupt niet samenwerken. Een gedegen koppeling biedt hier de uitkomst, door middel van tijdbesparing en efficiency. In deze blog leg ik jou precies uit wat een softwarekoppeling is en waarom je dit goed kunt gebruiken.
De werking van softwarekoppelingen
Bij softwarekoppeling zorgt een bedrijf ervoor dat systemen met elkaar communiceren door ze te koppelen aan elkaar. Systemen werken afzonderlijk goed van elkaar, echter communiceren ze vaak niet goed samen. Dit vereist manuren om voor tijdelijke oplossingen te zorgen. Deze tijdelijke oplossingen kosten je extra tijd en dus ook extra geld en dat wil je niet, toch? Kort gezegd is dit niet heel efficiënt, je kunt jouw tijd vast beter gebruiken! Je verhelpt zulke problemen door het koppelen van software zodat de programma’s elkaar kunnen verstaan. In het beste scenario beschikken twee of meer softwarepakketten over een API (Application Programming Interface). Deze zogenoemde API zorgt ervoor dat deze softwarepakketten met elkaar kunnen communiceren. Het kan ook voorkomen dat een softwarepakket niet over een API beschikt. In dat geval zijn er andere complexere manieren om te koppelen. Zoals import/export van gegevens, of de code van applicaties aanpassen om direct uit een gedeelde database te lezen.
Een aapie of API?
Juist, een API! Dit is de afkorting voor Application Programming Interface. De API is een toegangspoort tot een systeem of een softwarecode dat het mogelijk maakt om de functionaliteit van het ene systeem leesbaar te maken voor het andere systeem. Nog korter gezegd: een API maakt communicatie tussen twee systemen mogelijk.
Het kan zijn dat de ene applicatie een API heeft en de andere applicatie niet, of dat ze dat beiden hebben. Als systeem A alleen maar gegevens naar systeem B hoeft sturen, volstaat het wanneer systeem B een API heeft. Wanneer B ook terug moet communiceren naar A dan is het handig als ze beiden een API hebben.
Als systeem A en ook systeem B een API hebben om gegevens op te halen en weg te schrijven, maar geen functionaliteit om zelf de andere kant aan te roepen, kan een derde applicatie nodig zijn die de gegevens opvraagt, vertaald naar iets dat de andere kant begrijpt en doorstuurt.
Zonder API?
Maar wat als de software of de systemen waar je mee werkt geen API bevatten? Het wordt niet makkelijker maar je kunt dan nog steeds je softwarekoppeling tot stand brengen. Wanneer jouw systemen of software niet beschikt over een API moet de softwareleverancier de noodzakelijke gegevens op de server vrijgeven.
Wanneer de gegevens niet kunnen of mogen worden vrijgegeven moet de informatie op een andere manier uit de software worden gehaald. Hier wordt het een stuk complexer. Allereerst word je afhankelijk van de soort software dat je gebruikt of wil gaan gebruiken. Daarnaast moet je gaan kijken of je informatie uit je code kunt gaan halen of een programma op je PC instellen die vaste bewerkingen gaat doen. Vaak komt hier een professional aan te pas die dit goed kan inrichten.
De voordelen van softwarekoppeling
Nu je een idee hebt over de werking van API’s leg ik je graag uit wat de voordelen zijn die je uit softwarekoppeling haalt.
- De koppeling automatiseert bedrijfsprocessen
In de meeste gevallen is het zo dat hoe te groter een bedrijf is, hoe meer softwarepakketten of systemen er worden gebruikt. Wanneer deze systemen niet goed communiceren kan dit de werkprocessen enorm vertragen omdat er processen handmatig moeten gebeuren, dit geeft ook veel meer ruimte voor fouten. Het koppelen van de software biedt de oplossing voor het efficiënt inrichten van deze bedrijfsprocessen en het verbeteren van het gebruiksgemak.
- Voordeliger dan nieuwe software
Soms is het simpelweg nodig om software te vernieuwen. Echter is het altijd goed om eerst te kijken wat de andere mogelijkheden zijn. Wanneer het mogelijk is de bestaande software met elkaar te koppelen, is dit vaak de goedkoopste en beste optie. Natuurlijk verschilt dit per bedrijf, een productiebedrijf met 100 man of meer zal sneller last krijgen van een gebrek aan koppeling dan een bedrijf met 10 man. Om een kostenindicatie te krijgen van de softwarekoppeling kun je altijd contact met ons opnemen via de contact pagina of de knop onderin!
- Tijdbesparing
Werknemers zullen met het koppelen van software tijd besparen met de dagelijkse activiteiten. Wanneer processen voor het grootste deel of volledig worden geautomatiseerd bespaar je veel tijd en is door de koppeling alles in real-time. Je werkt hierdoor dus een stuk efficiënter, sterker nog, een tijdsbesparing van 20 minuten per dag met een uurtarief van €40,- per uur is al een besparing van €3.467,- op jaarbasis per werknemer. Tel uit die winst!
- Softwarekoppeling voorkomt fouten
Elke handmatige handeling die jij op jouw afdeling of in jouw bedrijf moet doen geeft ruimte voor fouten. Een verkeerde invoer van orders of een typefout kan al snel vervelende gevolgen hebben, ook voor je eindklant. Je wilt ervoor zorgen dat de klant direct merkt dat jouw processen feilloos verlopen en dat ze de correcte factuur krijgen. Want een vaste klant is een stuk waardevoller dan een eenmalige klant!
Door het koppelen van bijvoorbeeld planningssoftware worden klantgegevens, instructies, prijzen, tijden en andere gegevens één op één correct overgenomen door het systeem.
- Het maakt je bedrijf schaalbaar
Is je bedrijf aan het groeien? Dan zal het koppelen met andere softwarepakketten voor jou veel voordeel geven. Doordat systemen met elkaar kunnen communiceren zijn jouw systemen altijd up-to-date met elkaar. Je kunt dus ook gemakkelijk mutaties doorvoeren in één system dat weer wordt gecommuniceerd met al jouw andere systemen. Wanneer bijvoorbeeld je planning gekoppeld is aan jouw andere systemen heb je dus minder planners nodig en kan jouw huidige personeel zich focussen op hun kerntaken. Voor een koppeling maakt het niet uit of er nou één opdracht moet worden overgezet of honderd.
Vervolg
Na het lezen van deze blog weet je meer over hoe softwarekoppeling werkt en wat hier de voordelen van zijn! Ik zou natuurlijk nog dieper in de techniek kunnen duiken maar ik hou het graag zo leesbaar mogelijk om te begrijpen wat er nou precies staat!
Denk jij nou behoefte te hebben bij softwarekoppeling, wil je meer informatie over softwarekoppeling of ben je benieuwd wat het jou gaat kosten maar vooral ook opleveren? Vul hieronder je e-mail en naam in en we komen zo snel mogelijk bij je terug!