Werken in de cloud

door | jan 27, 2022 | Blog

De cloud is een veelgebruikte term in de IT-wereld, maar waarom?

De bedrijven die nu al met de cloud werken, willen ook niet meer terug. Wat is de cloud, hoe werkt het en kun je er je voordeel mee doen? Dit vertel ik je allemaal in deze blog!

Wat is de cloud eigenlijk?

Je kunt de cloud zien als een computer (server) die ergens anders staat, verbonden is met het internet en waar iedereen met de juiste toegang bij kan. Wanneer jij normaal gesproken een document op je pc wil opslaan dan vind je het bestand terug op je lokale schijf. Dit betekent dat een collega hier niet bij kan. Als je een bestand op de cloud van je bedrijf zet, dan kunnen jouw collega’s ook toegang krijgen tot dit document. 

De cloud bestaat uit grote computers, ook wel servers genoemd. Deze servers zijn een opslagpunt en je kunt hier een stukje van ’huren’. Deze servers zijn altijd verbonden met het internet. Via de verschillende cloudproviders kun je een maandelijks abonnement afsluiten en kiezen hoeveel gigabytes je aan opslag wil. Naast cloudopslag en toegang, kun je de cloud ook gebruiken om operating systems te draaien en natuurlijk nog veel meer! Dit licht ik hieronder verder toe.

Soorten toepassingen van de cloud

De cloud kan op ontelbare manieren worden toegepast.

Veel consumenten gebruiken de cloud om hun documenten, foto’s, video’s en (school)werk in op te slaan. Volgens het CBS gebruikte 46% van de Nederlanders in 2017 de cloud. Wij zien dit aantal alleen nog maar toenemen. 

Bedrijven gebruiken de cloud voornamelijk om bestanden in op te slaan zoals Excel-bestanden maar ook voor e-mails en opslag van databases. Volgens het KvK werkt 36% van de bedrijven in Nederland online. Softwareleveranciers gebruiken de cloud ook om applicaties in te hosten en te runnen.

Naast deze toepassingen bestaat er ook nog het ’as a Service’ model. Alles wat hieronder valt wordt een ’cloud computing service’ genoemd. Bijvoorbeeld Mobility as a Service (MaaS). Hier wordt een platform gebruikt waar mensen meerdere typen mobiliteitsdiensten kunnen plannen, boeken en betalen. Denk hierbij aan Uber. Ook kun je met Software as a Service een online dienst huren. Je hoeft deze dan dus niet zelf aan te schaffen. Check onze andere blogs over Maas en SaaS als je hier meer over wilt weten.

Voor- en nadelen van de cloud

Nu je weet wat de cloud is en doet, licht ik graag de voor- en nadelen toe.

Voordelen:

  • Een cloudoplossing is vaak schaalbaar. Hoe meer je groeit, hoe meer ruimte je in kunt kopen van de servers.
  • Minder eigen beheer nodig omdat de cloudproviders jou daar in ontzorgen. Denk aan beveiliging, design en gebruiksgemak.
  • Overal toegankelijk. Door het werken in de cloud kunnen jouw medewerkers overal bij hun werk, zelfs op een tropisch eiland 😉. Extra handig voor dat remote werken!
  • Je hoeft geen kosten te maken om een eigen server te runnen en in te richten.
  • Minder zware pc’s nodig. De cloud kan veel rekenkracht van je pc overnemen, hierdoor hoef je niet zulke zware pc’s of laptops te hebben om bijvoorbeeld een applicatie te runnen.

Nadelen

  • Je bent bijna altijd volledig afhankelijk van een werkende internetverbinding.
  • Wat gebeurt er als er niet wordt betaald? Dit verschilt per cloud provider. Bekijk de voorwaarden dus goed!
  • Je (gevoelige) data is opgeslagen op een externe locatie.
  • Een trage internetverbinding heeft een negatieve impact.

Aanbieders van cloud(computing) oplossingen

Er zijn talloze cloudproviders. De bekendste op dit moment zijn: Microsoft, Amazon, Google, IBM en Oracle. Afhankelijk van jouw wensen en behoeftes kun je kijken welke provider het beste bij jou past. Elke aanbieder hanteert zijn eigen prijzen, maar je kunt denken aan €4 tot €50 euro per gebruiker per maand.

Voor wie is de oplossing geschikt?

Omdat er zoveel soorten cloudoplossingen zijn, kan bijna iedereen (privé of zakelijk) een passende cloudprovider vinden. Of je nou opslag en data in de cloud wil hebben, of applicaties wil laten runnen, testen en publiceren in de cloud, het kan allemaal!

Conclusie

De cloud brengt veel gebruikersgemak met zich mee, en al helemaal in deze tijd. Bestanden en foto’s staan veilig, hoog en droog opgeslagen in de cloud. De cloudproviders regelen zelf de beveiliging, updates en user interface. 

Talloze soorten oplossingen, overal beschikbaar? Dat is de cloud!

Vragen? Neem gerust contact op!

Hoe (juiste) software jouw business redt.

Hoe (juiste) software jouw business redt.

In deze PDF laten we je zien dat software een grote positieve bijdrage kan hebben aan jouw organisatie. 

-

Je download begint direct